• „Výprava do vodného sveta“: Naša škola oslavuje Svetový deň vody s projektom ERASMUS+

          • V tomto školskom roku sme sa v našej škole rozhodli zúčastniť sa projektu ERASMUS+ s názvom "Výprava do vodného sveta". Súčasťou projektu je uvedomenie si problematiky kvality vody, vodných zdrojov a ich ochrany. A čo je lepšou príležitosťou na začatie tohto dobrodružstva ako Svetový deň vody, ktorý pripadá na 22. marec?

            Na tento výnimočný deň sme pripravili rôzne aktivity pre našich žiakov. Žiaci druhého stupňa začali deň podľa štandardného rozvrhu, no následne sme sa venovali téme vody. Naši učitelia spolu s deťmi diskutovali o význame vody v prírode a pre človeka. Pomocou prírodných javov sme sa pohrali s myšlienkami, ako je voda dôležitá pre život na našej planéte.

            Ďalšou aktivitou bolo vytváranie tvorivých skupín žiakov, ktoré mali riešiť aktivity zamerané na tému vody. Každá skupina dostala svoje úlohy a následne sme spolu vyhodnotili ich výsledky. Tento proces nám pomohol lepšie pochopiť význam vody a jej ochranu. Vypracované materiály sme odovzdali Ing. Stanislave Vavrekovej, koordinátorke tohto dňa. Jej podpora a úsilie pri realizácii projektu prispela k úspešnému priebehu našej  "Výpravy do vodného sveta".

            Prezentáciou boli aj plagáty, na ktorých sme sa deti venovali téme vody. Od kreslenia po lepenie výstrižkov, každý plagát bol unikátny a zaujímavý. Tieto umelecké diela sme následne vystavili na paneloch v jedálni, aby sme mohli zdieľať naše poznatky aj s ostatnými študentmi a učiteľmi.

            Pracovali sme aj mimo učební našej školy, kde naši žiaci spoznávali vodné biotopy v Demjate, Hertníku, Raslaviciach a aj v klimatickej záhrade našej školy.

            Skupina žiakov ôsmeho ročníka pod vedením Mgr. Romana Borodáča sa v tento deň zúčastnila terénneho výskumu vodných biotopov v okolí našej školy. Ich práca v teréne nám priniesla cenné poznatky o kvalite vody vo vodných biotopoch. Tento typ praktického vyučovania nám umožnil lepšie pochopiť komplexnú problematiku vody a jej ochrany.

            Je pre nás veľkou radosťou, že sa do našich aktivít zapojili aj učitelia a žiaci z prvého stupňa, ktorí priamo integrovali tému vody do svojho učenia. Tento deň nám pripomenul, aké dôležité je byť si vedomý významu vody a ako ju chrániť pre budúce generácie. Naša výprava do vodného sveta nás nepochybne obohatila o nové poznatky a skúsenosti, ktoré si so sebou vezmeme do budúcnosti.

             

            Škola dobrých nápadov

        • Okresné kolo jubilejného ročníka súťaže Hviezdoslavov Kubín
          • Okresné kolo jubilejného ročníka súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • Vo štvrtok 21. marca 2024 sa v priestoroch Hornošarišského osvetového strediska v Bardejove konal už 70. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých, v ktorom nás úspešne reprezentovali naše výherkyne školského kola jednotlivých kategórií.

            Žiačky  Zara Pribulová, Alexandra Matiašová, Veronika Domenová, Miriam Eliášová, Yasmine Zacharová a Júlia Goliašová predviedli recitačné výkony, za ktoré sme na ne právom hrdí.  

            Porotu však spomedzi nich najviac zaujal prednes Yasmine Zacharovej, ktorá v III. kategórii v rámci poézie obsadila skvelé 1. miesto!

            K výhre jej úprimne blahoželáme, no osobitne aj preto, že Yasmine sa prednesu venuje už niekoľko rokov a tentokrát sa potvrdilo, že pracovať na sebe prináša ovocie. Ešte raz gratulujeme k doteraz najväčšiemu osobnému recitačnému úspechu a držíme palce pri reprezentácii v krajskom kole!

             

            Mgr. Jana Tomášová, vedúca PK SJL

            Škola dobrých nápadov

        • Úspech na okresnom kole Geografickej olympiády
          • Úspech na okresnom kole Geografickej olympiády

          • Dňa 12. 3. 2024 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola geografickej olympiády v Bardejove. Počas písomnej a praktickej časti preukázali svoje vedomosti a zručnosti z geografie, čím úspešne reprezentovali našu školu. Najlepšie sa darilo Gabriele Čisarikovej z 5.A triedy, ktorá vo svojej kategórii dosiahla krásny úspech a obsadila 2. miesto. Ďalej našu školu reprezentovali žiaci: Samuel Čech-Špirek (9.C), Dávid Vavrek (9.A), Michal Čuha (7.C), Peter Marcin (6.B), Nina Paľová (5.A). Ďakujeme Vam, že ste sa aj v rámci svojho voľného času svedomito pripravovali, a rozširovali si vedomosti o ďalšie nové poznatky z geografie.

            Mgr. Jaroslav Gerbery

            Mgr. Alena Koščová

            Škola dobrých nápadov

        • MATEMATICKÝ KLOKAN
          • MATEMATICKÝ KLOKAN

          • OZNAM O PRIEBEHU SÚŤAŽE MATEMATICKÝ KLOKAN

            Milí žiaci, zajtra 26. 3. 2024 budeme riešiť na 3. a 4. vyučovacej hodine matematickú súťaž Klokan. Je prihlásených 102 žiakov. Všetci sa stretneme sa v školskej jedálni alebo PC miestnosti. Treba priniesť guľôčkové pero píšuce čiernou alebo tmavomodrou farbou – nevhodné sú plniace perá.

            • Na prvom stupni (kategórie Klokanko 1-4) sa bude súťažiť iba s papierovými testami a hárkami. Chýbajúci žiaci prvého stupňa si môžu dopísať testy po návrate do školy, najneskôr do 5. 4. 2024
            • Na druhom stupni budú žiaci súťažiť online v počítačovej učebni. Online testy budú sprístupnené od 7.30 do 17.00 hod. Deviataci môžu používať kalkulačky. Ak budú niektorí žiaci druhého stupňa z ospravedlniteľných dôvodov neprítomní v škole, tak môžu riešiť testy online z domu. Súťažný kód pošlem na edupage. Posledné možné prihlásenie je o 16.59 hod.

            Nezabudnite, prosím, priniesť aj podpísané tlačivo Súhlas rodiča. Ďakujem

            Školská koordinátorka Mgr. Zdenka Lazúrová

            Škola dobrých nápadov

        • PIATACI V KRAJSKEJ KNIŽNICI
          • PIATACI V KRAJSKEJ KNIŽNICI

          • Dňa 20. 3. 2024 si žiaci 5. ročníka spestrili vyučovanie literatúry návštevou Krajskej knižnice P.O. Hviezdoslava v Prešove. Navštívili oddelenie detskej beletrie a náučnej literatúry pre deti na sídlisku Sekčov. Z pútavých slov pani knihovníčky sme sa dozvedeli o členení knižnice na jednotlivé oddelenia, oboznámili sme sa s podmienkami a spôsobom vypožičania kníh, ale aj o programe podujatí, ktoré táto knižnica pravidelne organizuje. Hlavnú časť návštevy knižnice tvorilo zážitkové čítanie knihy Láskavé rozprávky, ktorú napísal spisovateľ Branislav Jobus. Táto kniha si deti ihneď získala svojou originalitou. Nie je to obyčajná kniha, ale kniha o dôležitých životných hodnotách napísaná hravou formou.

            Mgr. Mariana Stavarová

            Škola dobrých nápadov

          • Biblická olympiáda

          • V piatok 22.3. sa uskutočnilo dekanátne (okresné) kolo biblickej olympiády, na ktorom sa zúčastnilo aj družstvo našej školy v zložení Miroslav Obšašník 9.B, Miriam Novorná 7.B a Viktória Novotná 5.B. Súťažilo sa vo vedomostiach z vybraných kníh Sv. Písma: Genezis 12-36, Daniel 1-6,13, žalm 27 a evanjelium podľa Jána. Spoločnou témou bolo "Vytrvať vo viere".  V náročnej súťaži sa nestratili a získali pekné tretie miesto. Za vynaloženú námahu a úspešnú reprezentáciu našej školy im patrí poďakovanie.

            ThLic. Vladimír Saloky, PhD.

          • ŠPORTOVÉ TRIEDY

          • Chystáme pre vás talentové skúšky do športových tried! Vieme, že ste všetci super talentovaní, ale príďte nám to aj ukázať 24.4.2024 k nám do školy. Uzávierka prihlášok je 19.4.2024. Podrobnejšie informácie sú v priloženom letáku. Za písomný súhlas so zaradením do športovej triedy sa považuje aj elektronická prihláška.

             

            Kritéria pre prijatie do športovej triedy:

            • Absolvovanie individuálnej prehliadky u detského  lekára. Prehliadku je potrebné absolvovať PRED prijímacími skúškami, v deň prijímacích skúšok odovzdať tlačivo o absolvovaní prehliadky.Tlačivo: Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti
            • Vyplnenie elektronickej prihlášky - DO 19.04. 2024. Do poznámky uviesť, že žiadate o štúdium v športovej triede.
            • Pre žiakov našej školy nie je nutné vypĺňať elektronickú prihlášku, podávajú iba žiadosť o štúdium v športovej triede. Tlačivo: Žiadosť športová trieda
            • Absolvovanie testov všeobecnej pohybovej výkonnosti. 
            • Na základe výsledkov testov bude vydané rozhodnutie riaditeľa školy o prijatí, resp. neprijatí žiaka do športovej triedy.
          • ŠJ

          • Dôležitý oznam

            Z technických dôvodov čítačka v Šj nefunguje. Deti do odstránenia poruchy sa nemusia pípať. Ďakujeme za trpezlivosť a pochopenie. vedúca ŠJ

        • eTwinning projekt: WOW- Wonders of The WORLD
          • eTwinning projekt: WOW- Wonders of The WORLD

          • Naša škola sa aktívne zapojila do vzrušujúceho projektu eTwinning s názvom "WOW - Wonders of The WORLD"! Tento projekt nám otvára dvere do sveta najkrajších divov našej planéty a umožňuje nám spoznávať ich v spolupráci so žiakmi z Turecka, Čiech, Rumunska, Jordánska a Azerbajdžanu.

            Cieľom projektu je nielen objavovať a preskúmať úžasné divy sveta, ale aj budovať medzikultúrnu komunikáciu a porozumenie prostredníctvom výmeny videí, krátkych filmov, e-mailov a prezentácií. Táto interakcia nám umožňuje získať pohľad na divy sveta z rôznych perspektív a rozšíriť naše vedomosti o kultúrach a tradíciách našich partnerských krajín.

            Žiaci z 8.A pod vedením Mgr. Aleny Koščovej s nadšením pristúpili k úlohe a aktívne sa zapájajú do projektu. Odovzdávajú svoje riešenia a príspevky do platformy eTwinning, ktoré zdieľajú s našimi partnerskými školami. Táto spolupráca nielenže posilňuje naše medzinárodné vzťahy, ale aj rozvíja naše schopnosti komunikácie, tímovej práce a kritického myslenia.

            Sme nadšení, že môžeme byť súčasťou tohto úžasného projektu a tešíme sa na ďalšie objavy a zážitky, ktoré nám prinesie spolupráca so žiakmi z celého sveta. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľajú na tomto projekte a podporujú nás v našej ceste objavovania najväčších divov sveta!

        • Netradičný Turnaj v PREHADZOVANEJ
          • Netradičný Turnaj v PREHADZOVANEJ

          • Dňa 15.03.2024 sa uskutočnil v športovej hale Mier v Bardejove netradičný turnaj v prehadzovanej, kde naši žiaci získali 1. miesto.

            Usporiadateľom turnaja bolo občianske združenie Mládež 21. storočia Bardejov. Turnaja sa zúčastnilo 10 ZŠ.  Tímy boli rozdelené do dvoch skupín po piatich družstvách. Naši žiaci a žiačky v základnej skupine neprehrali ani jeden zápas a postúpili priamo do finále. Vo finále, zdolali ZŠ Mikuláš Prešov 10 - 7, a 20 - 18. Gratulujeme.

            Školu reprezentovali Viktória Novotná (5. B), Anna Žoltáková a Petronela Macková (6. B),  Liliana Maršalová, (7. B), Martin Olšavský (6. B), Damián Gabani a Samuel Stašek (6. C), Šimon Vaňo (7. B).   

            Žiačky a žiakov pripravoval a sprevádzal na turnaji Mgr. Matúš Adamčík.

            Škola dobrých nápadov

          • TRETIE MIESTO VO VYBÍJANEJ V RÁMCI OKRESU

          • O pekný úspech sa postarali žiačky našej školy na Majstrovstvách okresu Bardejov, ktoré sa uskutočnili 12. marca 2024 v Bardejove. Po bojovnom výkone si pohár a diplom za 3. miesto družstvo v zložení Lenka Stašeková a Viktória Novotná (5. B), Anna Žoltáková a Petronela Macková (6. B), Miriam Sabolová, Nela Kolesarová (7. A), Sarah Greifová, Liliana Maršalová, Miriam Novotná, Karolína Olšavská, Alexandra Rodaničová, Mária Vasilková (7. B) plne zaslúžilo.

            K tomuto úspechu im srdečne gratulujeme!

            Žiačky pripravoval Mgr. Matúš Adamčík a na turnaji sprevádzal PaedDr. Gabriel Balšaj, PhD.

          • Deň vody

          • Milí učitelia, žiaci a rodičia.

            22. marca sa uskutočnia na druhom stupni, hodiny /4-6/ s aktivitami, zamerané na význam vody v prírode, pre človeka, živočíchy a rastliny. Voda je nenahraditeľnou súčasťou života na Zemi. Berieme ju ako samozrejmosť, ale nie pre každého môže byť samozrejmosťou. Preto by sme jej mali venovať väčšiu pozornosť a mali by sme si ju vedieť vážiť. Žiaci sa oboznámia s niektorými faktami o vode, vytvoria plagát na tému VODA /Kolobeh, znečisťovanie, ochrana, podoby vody.../ a s triednymi učiteľmi sa zapoja do niekoľkých aktivít. Dúfam, že sa u viacerých rozšíri obzor poznania o vode a spoločne sa zabavia pri riešení aktivít a vytvorení plagátu.


            Ing. Vavreková Stanislava

            Škola dobrých nápadov


             

        • TESTOVANIE 9 2023/2024
          • TESTOVANIE 9 2023/2024

          • Celoslovenské testovanie žiakov 9.ročníka ZŠ (Testovanie 9 2024 alebo T9 2024) sa uskutoční 

            • 20. marec 2024 (streda) z matematiky a slovenského jazyka a literatúry, resp.  maďarského jazyka a literatúry (na školách s vyučovacím jazykom maďarským),

            Na testovaní sa zúčastnia všetci žiaci 9. ročníka ZŠ, 4. ročníka gymnázií a stredných športových škôl s osemročným vzdelávacím programom, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím.

            Náhradný termín Testovania 9 2024 sa uskutoční 4. apríla a 5. apríla 2024.

            Aký je cieľ Testovania 9?

            • Porovnávať výkony žiakov v testoch - ranking.
            • Získať obraz o výkonoch žiakov na výstupe zo ZŠ.
            • Výsledok žiaka slúži ako podklad na prijímacie skúšky na strednú školu.
            • Poskytnúť školám spätnú väzbu a komplexnejší obraz o testovaných predmetoch, ktorý môže pomôcť pri skvalitňovaní vzdelávania

            Aký druh testu sa používa?

            NR-test (rozlišovací, porovnávací, test relatívneho výkonu):

            • rozdeľuje žiakov podľa úspešnosti, výsledkom je usporiadanie žiakov do poradia,
            • najdôležitejšie je poradie žiakov, používa sa v meraniach veľkého rozsahu na zhrňujúce a štandardizované testovanie (napr. na výstupe zo ZŠ, externá maturita),
            • nie je to bežný školský test (písomka, koncoročná previerka, zápočtový test a pod.).

            Aké sú očakávané hodnoty testu?

            NR-test (rozlišovací, porovnávací, test relatívneho výkonu):

            • očakávaná priemerná úspešnosť je 50 - 60 %,
            • vyžaduje sa vysoká rozlišovacia sila položiek,
            • spoľahlivosť (reliabilita) testu, t. j. presnosť merania - aspoň 0,80.

            Pomôcka pre teba:   Testovanie 9 2024 Informácie

                                                Testovanie 9 2024 SJL

                                                Testovanie 9 2024 MAT

             

        • Beseda s Martinusom
          • Beseda s Martinusom

          • Marec – mesiac knihy sme v našej škole začali hneď po jarných prázdninách, a to pútavou besedou o knihách a s knihami. V dňoch 4. – 6. marca nás totiž navštívili pracovníčky Martinusu, ktorým novovzniknutý projekt kníhkupectva umožnil zrealizovať stretnutie so žiakmi jednotlivých tried 2., 3., 4. a časti 5. ročníka. Cieľom takýchto aktivít uskutočňovaných priamo v školách je rozvinúť, resp. podporiť čítanie u detí a mládeže, zvlášť v dnešnej digitalizovanej dobe. 

            Milé, aktívne a najmä sčítané zamestnankyne uvedeného kníhkupectva našim žiakom priblížili úžasný a tajomný svet kníh, navyše to činili hravo, nenútene,
            na konkrétnych príkladoch najnovších knižných titulov spolu s ich žánrovým zaradením. Zvedavé pohľady a aktívny prístup počas spestrených hodín naznačili, že sa našim žiakom beseda páčila.

            Na záver trojdňovej aktivity sme po konštatovaní vzájomného obohatenia sa dostali ako dar zaujímavé knihy do našej školskej knižnice, ktoré si žiaci môžu vypožičať a ponoriť sa do tajomného sveta fantázie.

            Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu s Martinusom, ktorú sme si prisľúbili!

            Do skorého čítania...

             

            Mgr. Andrea Marcinová, vedúca MZ

                  Mgr. Jana Tomášová, vedúca PK SJL

            Škola dobrých nápadov

        • "Ráčiky" na Národnom festivale FLL Slovenskej republiky v kategórii Explore
          • "Ráčiky" na Národnom festivale FLL Slovenskej republiky v kategórii Explore

          • V piatok 8.3.2024 sme sa s naším tímom vydali do Bratislavy na Národný festival FIRST LEGO League  v kategórii Explore. Tím "RÁČIKY" - Michal Maršal, Terezka Riegel, Matej Sivčo, Simon Tkáč, Michal Vasilko a Natália Vrabľová, mal jedinečnú príležitosť zúčastniť sa tejto udalosti, ktorá neponúka len súťažný charakter, ale aj priestor na vzdelávanie, kreativitu a zábavu. Večerná prechádzka mestom nám ponúkla prvý pohľad na miesto konania udalosti - Slovenskú sporiteľňu, kde sme už cítili atmosféru napätia a očakávania. Sobota, 9. marca 2024, začala registráciou našeho tímu, po ktorej sme mohli spoznať ďalšie tímy z rôznych kategórií. Po úvodnom predstavení nášho tímu  sme mali príležitosť predstaviť náš tímový model a poster hodnotiteľom a divákom. Naši žiaci s nadšením ukázali, čo sa naučili počas sezóny, aké vytvárali projekty a aké dobrodružstvá zažili. Festival ponúkal množstvo aktivít pre všetkých účastníkov. Naši žiaci sa zapojili do hier, v ktorých mohli vyhrať Lego figúrky alebo ovládať modely autíčok a vlakov. Celý deň bol plný radosti a zábavy.

            Náš tím získal ocenenie za riešenie výzvy "MASTER PIECE", ktoré bolo odmenené krásnymi Lego medailami a aj vecnými cenami. Vzájomná podpora tímu, spoločné úsilie a nádej na úspech nám priniesli nielen cenné ocenenie, ale aj nezabudnuteľné zážitky.

            Festival nebol len súťažou, ale príležitosťou na vzdelávanie, spoznávanie nových ľudí a zdieľanie našej vášne pre robotiku a inovácie. Veríme, že naše deti nie len získali nové vedomosti, ale tiež si odniesli krásne spomienky a pocit hrdosti na ich prácu.

            Ak vás zaujíma priebeh celej akcie, môžete si pozrieť záznam https://www.fll.sk/main/sezona/podujatia/finale2023.

            Tešíme sa na budúce dobrodružstvá a nové výzvy!

             

            Ing. Ingrid Meščanová

            Škola dobrých nápadov                                                                                                     Trénerka tímu "Ráčiky"

        • MDŽ
          • MDŽ

          • Vážené kolegyne!

            Dnes výnimočne vynechám v oslovení mužskú časť posádky, pretože tento deň je iba Váš. Ste neoddeliteľnou a dôležitou súčasťou života nielen v škole, ale predovšetkým u Vás doma. Robíte domov útulným, svetlým, krásnym a požehnaným. 

            Niet miestočka, kde by nebolo vidieť Váš jedinečný rukopis, Vašu lásku, múdrosť, opateru. Ste oporou pre všetkých už od samého začiatku. Každý nový život začína vami. Niet sekundy keby ste neboli prítomné pri všetkom, čo sa okolo nás deje. Či už je to priamo, či sprostredkovane, v našom podvedomí je ukotvená jedna istota, ktorá sa nikdy nezmení. A to, že bez Vás by nebolo nič, vrátane života. 

            Platí to aj v škole. Aj keď sa hovorí, že školstvo je prefeminizované, ja chcem jedným dychom dodať, že pokiaľ bude feminizmus láska, obetavosť, pohladenie, porozumenie a citlivý prístup ku krehkým detským dušičkám, tak nech je. 

            Želám Vám  v tento deň iba to najlepšie, predovšetkým zdravie a trpezlivosť, pretože Vaše povinnosti nezačínajú a ani nekončia v práci.  Nerátate ich na prstoch ani počítadlách. Veď vy na to ani nemáte čas. 

            Ste ozdobou tohto sveta a delíte sa o všetko už od začiatku života, pretože ste na to predurčené. 

            S veľkou pokorou a úctou skláňam pred vami hlavu a dodávam Ave femina!

             

            PaedDr. Jozef Muránsky

            riaditeľ školy 

        • Tanzánia - divoké srdce Afriky
          • Tanzánia - divoké srdce Afriky

          • Zážitkovo-vzdelávací program  zavedie našich žiakov 5. - 9. ročníka do jedného z najpriateľskejších a zároveň najkrajších štátov Afriky. Do Tanzánie. V jednej hodine precestujú celú krajinu, od snehobielych pláží ostrova Zanzibar, cez trávnatú savanu Serengeti až po hlboké temne modré vody jazera Tanganika.

            Spoznajú nádhernú divokú prírodu plnú divokých zvierat, pohnutú otrokársku históriu a pestré zvyky pôvodných kmeňov i bežných ľudí. Vydajú sa na dobrodružnú cestu po odľahlých kútoch tejto krásnej zeme, kam sa bežne ľudia nedostanú. 

            Miesto konania: Kultúrny dom

            Dátum a čas: 6. 3. 2024 o 8.15 hod.

            Vstupné: 3,- Eur