• McDonald´s Cup

          • Dňa 24.4.2024 sa žiaci 3. a 4. ročníka zúčastnili okresného kola futbalového turnaja McDonald´s Cup. V Bardejove prebiehal už jubilejný 25. ročník tohto podujatia. Dievčatá a chlapci podali skvelý výkon, ale v konečnom dôsledku dve výhry a jedna prehra nestačili na postup do semifinále.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a tešíme sa už o rok.

            Mgr. Jaroslava Štefančinová

            Škola dobrých nápadov

        • Úspech na okresnom kole PYTAGORIÁDY
          • Úspech na okresnom kole PYTAGORIÁDY

          • Náš žiak Matej Sivčo z 3.A sa umiestnil na 3. mieste v kategórii P3 na nedávnom okresnom kole Pytagoriády. 

            Blahoželáme mu  a prajeme mu veľa ďalších úspechov.

            Škola dobrých nápadov

          • Aj múzeá majú svoje narodeniny

          • Radi oslavujete narodeniny?

            My, áno. Naši žiaci z 1. A a 3. A, zo svojimi triednymi učiteľkami Zdenkou a Andreou, sa v utorok 23. apríla po prvej vyučovacej hodine vybrali na jednu takú veľkú oslavu do kráľovského mesta Bardejov.

            Šarišské múzeum ponúklo svojim návštevníkom zaujímavý zážitkovo - vzdelávací program k 120. výročiu svojich narodenín. Najprv sme si spoločne prezreli prírodovednú expozíciu, ktorá má veľmi zaujímavé exponáty fauny a flóry najmä z oblasti severovýchodného Slovenska. Rastliny i živočíchy sú vystavené v zjednodušenom prostredí ako žijú vo voľnej prírode. Viac ako 1700 exponátov dopĺňa aj výstava exotickej fauny. Videli sme juhoamerického kondora, mláďa žraloka, pytóna mriežkovaného a v samotnom Šarišskom múzeu aj preparát sýkorky lazúrovej (viď. foto). Po krátko občerstvení a oddychu na Radničnom námestí a fotografovaní pri bardejovskom katovi, sme sa presunuli do Výstavnej siene na Radničné námestie 13. Celým programom nás sprevádzali milé dámy Danka a Monika, ktoré zaujímavým spôsobom priblížili našim žiakom históriu múzea a exponátov, ktoré sú v ňom vystavené. Svoje vedomosti si žiaci overili v skupinách v menšom vedomostnom kvíze, ktorý zvládli bravúrne. Nakoniec vyrábali krásne venčeky, ktoré si priniesli domov. Žiaci neodišli naprázdno.

            Veľká vďaka patrí pánovi riaditeľovi Mgr. Petrovi Harčarovi, Elenke Kutnej, Danke a Monike, ktorí nás obdarovali ako sa na oslave patrí. Unavení, ale plní zaujímavých zážitkov, sme sa vlakom vrátili do školy, kde nás už trpezlivo čakali naše skvelé kuchárky s výborným obedom.

            Mgr. Andrea Marcinová

            Škola dobrých nápadov

        • Úspech na okresnom kole biologickej olympiády
          • Úspech na okresnom kole biologickej olympiády

          • Žiak 8.A triedy Boris Droblienka sa na okresnom kole biologickej olympiády Poznaj a chráň kategória E
            umiestnil na 2. mieste a stal sa úspešným riešiteľom a zároveň postupujúcim na krajské kolo.


            K úspechu v tejto náročnej súťaži gratulujeme a držíme palce na krajskom kole.


            Ing. Anna Rákošová

            Škola dobrých nápadov

        • Exkurzia - Múzeum Solivar v Prešove
          • Exkurzia - Múzeum Solivar v Prešove

          • V krásne ráno 23.04.2024 sa naši deviataci vybrali na exkurziu do NKP Solivar v Prešove. Táto národná kultúrna pamiatka patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Je to unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky, pochádzajúci zo 17. stor. Žiakov upútalo rozprávanie pani sprievodkyne a takisto budovy, cez ktoré prechádzali. Všetko, čo videli vo veľkom, si mohli prezrieť v podobe makiet v poslednej budove – múzeu. Pani sprievodkyňa im na maketách názorne ukázala náročnú prácu v Solivaroch. Žiaci boli obohatení a získali množstvo nových a zaujímavých informácií o ťažbe, výrobe, spracovaní a využívaní „bieleho zlata“.

                                                                                                        Mgr. Roman Borodáč

            Škola dobrých nápadov

        • OKRESNÉ KOLO PYTAGORIÁDY
          • OKRESNÉ KOLO PYTAGORIÁDY

          • Okresné kolo Pytagoriády sa uskutočnilo 9.4.2024 a 10.4.2024 v Bardejove. Z našej školy na okresné kolo postúpili 11 žiaci. Najlepší výsledok dosiahol Matej Sivčo z 3. A, ktorý sa umiestnil na výbornom 3. mieste. Nina Grittová z 3. B sa stala taktiež úspešnou riešiteľkou a umiestnila sa na 12. mieste. Z druhého stupňa sa Eduard Čech – Špirek zo 7. B umiestnil na peknom 8. – 12. mieste. Ďakujeme vám za úspešnú reprezentáciu školy a k dosiahnutým výsledkom vám srdečne blahoželáme.

                                                                     Mgr. Slávka Liščinská a Mgr. Igor Karol

             

            Škola dobrých nápadov

        • Deň Zeme 2024
          • Deň Zeme 2024

          • Aj Zem má svoj sviatok, každoročne ho oslavujeme 22. apríla. V tento deň sa milióny ľudí na celom svete spájajú s cieľom poukázať na environmentálne problémy, znečistenie a klimatickú krízu, ktoré ohrozujú ľudstvo aj našu planétu. Mottom tohtoročného Dňa Zeme 2024 je Zem verzus plasty.V súčasnosti Deň Zeme koordinujú viaceré organizácie, pričom najvýznamnejšia je Earth Day Network. Medzinárodné hnutie má svoje korene v Spojených štátoch amerických, odkiaľ sa jeho myšlienka postupne rozšírila do celého sveta. Dôležitý je pritom každý z nás a dôležité je uvedomiť si potrebu zmeny a správať sa ohľaduplne k životnému prostrediu okolo nás. Deň Zeme 2024 sa niesol aj v znamení upratovania s Barbie. Akcia Barbie upratuje Slovensko – upratovanie je hračka odkazuje na kampaň Barbie Loves the Ocean spoločnosti Mattel. Tá v roku 2021 vydala prvú edíciu bábik sčasti vyrobených z recyklovaného plastového odpadu, ktorý by inak skončil v moriach alebo oceánoch.Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým, ktorí svojou troškou prispeli k zveľadeniu nášho blízkeho okolia. Sú to žiaci a učitelia našej školy, ktorí neváhali a aj v nepriaznivom počasí sa vybrali do ulíc našej obce.

             

                                                                              Ing. Stanislava Vavreková

                                                                     koordinátorka environmentálnej výchovy

            Škola dobrých nápadov                         

          • Školské kolo súťaže ScratchCup 2024

          • Aj v tomto školskom roku 2023/24 sa žiaci našej školy zapojili do súťaže v programovaní v jazyku Scratch. Súťaž je určená pre žiakov 5. až 9. ročníka ZŠ a najmä žiakom, ktorí majú záujem o programovanie

            Úspešní riešitelia školského kola sú:

            Patrik Kamidra (7.A)

            Adam Chovanec (8.A)

            Richard Ščestňak (8.A)

            Peter Paľa (5.B)

            Filip Luterančík (5.B)

            Blahoželáme všetkým úspešným riešiteľom a Patrikovi Kamidrovi, ktorý postupuje do celoštátneho kola prajeme veľa úspechov a čo najlepšie umiestnenie.

             

            Ing. Ingrid Meščanová

            Koordinátor digitálnych informácií

            Škola dobrých nápadov

        • Konzultačné ZRŠ
          • Konzultačné ZRŠ

          • Pozývame všetkých rodičov na konzultačné rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční v stredu 24. 4. 2024 od 15.30 hod. do 18:00 hod. Tešíme sa na Vašu hojnú účasť!

            Vedenie školy

        • Aktivita v Krynnici - Objavovanie vodných Biotopov a minerálnych vôd 
          • Aktivita v Krynnici - Objavovanie vodných Biotopov a minerálnych vôd 

          •  

            Včera sme zakončili náš pobyt v kúpeľnom meste Krynnica vzrušujúcimi vzdelávacími aktivitami, ktoré nám umožnili lepšie porozumieť významu vody v prírodnom prostredí a minerálnych vôd v tomto regióne. Chceli by sme sa s vami podeliť o naše zážitky a poznatky z tohto dňa plného objavovania. 

            Terénna exkurzia a pozorovanie: Počas tejto časti našej aktivity sme mali jedinečnú príležitosť spoločne navštíviť rôzne vodné biotopy v kúpeľnom meste Krynnica. Naša pozornosť nebola smerovaná len na ekologický aspekt, ale aj na minerálne vody, ktoré sú v tomto regióne veľmi významné. Navštívili sme miesta s prameňmi jednotlivých minerálnych vôd, ako sú Zuber, Jan, Slotwinka a Kryniczanka. Študovali sme informácie o zložení týchto vôd a ich účinkoch na organizmus ľudského tela. Všímali sme si aj spôsoby, ako sú tieto pramene chránené, aby sa zachovala ich čistota a kvalita pre budúce generácie. Neskôr budeme mať možnosť porovnať tieto informácie s podobnými údajmi z Bardejovských kúpeľov, čo nám umožní ešte lepšie pochopiť túto tému. Pokračovali sme aj v terénnych výskumoch vody v miestnom potoku a zaznamenané hodnoty, vrátane pH, sme spracovali do prehľadnej tabuľky. Táto tabuľka nám umožní porovnať informácie o skúmaných vodných biotopoch a lepšie pochopiť ich charakteristiky. 

            Identifikácia pomocou aplikácie PlantNet a úprava fotografií v aplikácii Lightroom: Jednou z najzaujímavejších častí našej aktivity bola identifikácia pomocou mobilnej aplikácie PlantNet. Nielenže sme mohli identifikovať rastliny a živočíchy, ale aj skúmať minerálne pramene a vodné útvarov, ktoré sú s nimi spojené. Okrem toho sme využili aj aplikáciu Lightroom na úpravu získaných fotografií prírody. Žiaci mali príležitosť experimentovať s rôznymi efektmi a nastaveniami, čo im pomohlo lepšie zachytiť krásu okolitej prírody a zároveň sa naučiť nové digitálne zručnosti. Táto kombinácia identifikácie pomocou aplikácie PlantNet a úpravy fotografií v aplikácii Lightroom nám poskytla holistický pohľad na miestny ekosystém a jeho krásu. 

            Diskusia a skúsenostné učenie: Po návrate sme mali možnosť diskutovať o našich pozorovaniach a skúsenostiach z terénu. Všetci sme zdieľali svoje zistenia a dojmy z navštívených lokalít a spoločne sme reflektovali na ich význam. Tešíme sa ako budeme získané  informácie porovnávať s údajmi z Bardejovských kúpeľov a diskutovať o ich podobnostiach a rozdieloch, čo nám ešte viac obohatí naše vzdelávacie skúsenosti. 

            Celý tento deň bol pre nás veľmi obohacujúci a náročný z hľadiska nových informácií a skúseností. Veríme, že nám tieto aktivity pomôžu lepšie pochopiť význam vody v prírode a dôležitosť zachovania ekologického rovnováhy. Taktiež sme si vedomí významu zdieľania našich poznatkov s ostatnými, preto sme všetky navštívené lokality a vodné biotopy spracovávali aj cez aplikáciu My Google Maps. Budeme tieto informácie, ako aj fotodokumentáciu, aktívne zdieľať, aby sme šírili povedomie o dôležitosti ochrany a udržateľného využívania našich prírodných zdrojov. 

            Počas rozlúčky s našou partnerskou školou pán riaditeľ osobne poďakoval žiakom a obdaroval ich milými pozornosťami. Zároveň prisľúbil návštevu našich poľských kamarátov ešte v tomto školskom roku v Raslaviciach. Ďakujeme za pomoc a prijatie našou partnerskou školou, ako aj za pomoc pri príprave a realizácii našich vzdelávacích aktivít počas našej skupinovej mobility. 

            Dziękujemy. Cieszymy się na spotkanie. 

            PaedDr. Bibiána Mačáková, Ing. Ingrid Meščanová

            Škola dobrých nápadov 

        • Erasmus+ "Výprava do vodného sveta"
          • Erasmus+ "Výprava do vodného sveta"

          • Naše dobrodružstvo vo vodnom svete pokračovalo dnes fascinujúcou cestou plnou objavovania a vzdelávania v Národnom parku Ojców! Poďte s nami spoznať, čo sme zažili. 

            Naša prvá zastávka bola Jaskyňa Wierzchowska, kde sme sa spolu so sprievodcom venovali poznaniu tajomstiev podzemia. Žiaci diskutovali o úlohe vody v geologických procesoch tvorby jaskýň a o jej význame pre život v podzemí. 

            Následne sme sa presunuli do Bazaru Warszawskiego a Doliny Sąspowskiej, kde sme mali možnosť obdivovať nádherné výhľady na okolitú prírodu a rieku Sąspówka. 

            Na ďalšej zastávke sme sa zastavili pri Moste na rieke Sąspówka a Jonaszówke, odkiaľ sme mali úžasný výhľad na okolitú krajinu. 

            Po ceste sme tiež navštívili historické pamiatky, ako je Brama Krakowska a Jaskyňa Krowia, čo nám umožnilo lepšie porozumieť histórii tohto miesta. 

            Počas nášho dobrodružstva sme mali aj vzdelávacie aktivity. Vo vnútri jaskyne sme pozorovali geologické útvary, ako sú stalaktity a stalagmity, a diskutovali sme o ich tvorbe a význame pre prírodné prostredie. Zrealizovali sme aj terénny výskum vody v Źródło miłości (prameň lásky). 

            Cestou sme tiež minuli niektoré historické pamiatky, ako je Kościół „Na wodzie” a Młyn Boronia, čo nám umožnilo lepšie porozumieť histórii tohto miesta. 

            Na záver sme sa zastavili pri Zámku v Pieskowej Skale a urobili si krátku prehliadku zvonku. Našou poslednou zastávkou bola Maczuga Herkulesa, kde sme obdivovali nádherné prírodné útvary. 

            Po návrate  sme si vytvorili interaktívnu prezentáciu o tom, čo sme sa naučili počas dnešnej prehliadky. Diskutovali sme o vplyve vody na tvorbu jaskynných útvarov a jej význame pre život v podzemí. 

            Naša výprava nám pomohla zlepšiť naše povedomie o geológii a význame vody pre prírodu. Tiež posilnila medzikultúrny dialóg medzi žiakmi zo Slovenska a Poľska, keď sme zdieľali svoje skúsenosti a pohľady na vodu vo svojich kultúrach. 

            Tento deň bol plný vzrušujúcich objavov a nových poznatkov, ktoré nás posunuli ďalej v našom chápaní vodného sveta. Tešíme sa na ďalšie dobrodružstvá! 

            PaedDr Bibiána Mačáková, Ing. Ingrid Meščanová

            Škola dobrých nápadov

        • Návšteva včelára
          • Návšteva včelára

          • Pán včelár k nám zavítal,

            aby nám živé včielky ukázal.

            Na medíku sme si pochutili

            a sami sviečky vyrobili.

            Vedomosti o včielkach si žiaci 2. ročníka rozšírili pri návšteve pána včelára. Priblížil nám život včiel, ich vzácny úžitok pre nás a vyskúšali sme si aj predmety potrebné pri starostlivosti o nich. 

             

                                                                                         Mgr. Jaroslava Štefančinová

            Škola dobrých nápadov

        • Noc s Andersenom
          • Noc s Andersenom

          • Dobrodružstvo plné zážitkov vďaka čítaniu sme si zažili v škole aj tento rok. Keďže s pánom Andersenom sme sa zoznámili už v predošlých ročníkoch, tento rok sme si zvolili tému venovanú Márii Ďuríčkovej. Radosť detí pri vítaní pokračovala aj pri prezentácii o živote spisovateľky spojenej s výstavou jej kníh. Žiaci zodpovedne plnili úlohy, za ktoré získavali „zlaté nite“ od Zlatej priadky. Tie následne zmotali do klbka, z ktorého nám ožil Guľko Bombuľko. Ten nás priviedol až k Zlatej bráne, kde sa ukrýval poklad. Ráno nám nechýbala rozcvička na čerstvom vzduchu a rozlúčili sme sa piesňou o Andersenovi. Nelúčime sa však s knihou a novými zážitkami pri čítaní.

                                                                               Mgr. Jaroslava Štefančinová

            Škola dobrých nápadov

        • Spoločná výprava "Výprava do vodného sveta" so školou v Korzennej: Odkrytie tajov vody 
          • Spoločná výprava "Výprava do vodného sveta" so školou v Korzennej: Odkrytie tajov vody 

          • Dnes, 3. (4). deň našej výpravy, sme mali tú česť spoločne s našimi priateľmi zo školy v Korzennej podniknúť fascinujúcu výpravu do sveta vody. Cieľom tejto vzdelávacej expedície bolo získanie hlbšieho porozumenia procesov spojených s vodou a uvedomenie si jej dôležitosti pre náš každodenný život a životné prostredie. 

            Prvá zastávka na našej ceste bola vodná elektráreň Rožnov, kde sme mali možnosť spoznať zázraky vodnej energie. Naša partnerská škola pod vedením pána riaditeľa nám predstavila fungovanie vodnej elektrárne a proces výroby elektrickej energie z vodných zdrojov počas našej spoločnej diskusie v škole. Priamo v teréne sme pozorovali, ako voda poháňa turbíny a generátory, a diskutovali sme o význame využitia obnoviteľných zdrojov energie. Táto skúsenosť nám ukázala potenciál vodnej energie ako udržateľnej formy energie pre budúcnosť. 

            Následne sme sa vybrali na pútnickú cestu k vode v Tropie. Tu sme sa ponorili do histórie a významu vodných miest, objavovali sme prírodné a historické krásy a diskutovali sme o ich vzťahu k vode a prírode. Okrem uvedených aktivít sme našim žiakom v Tropie umožnili aj realizáciu terénneho výskumu kvality vody v rieke Dunajec. Počas tejto časti našej výpravy sme sa venovali pozorovaniu fauny a flóry okolia. Žiaci mali možnosť sledovať rôzne druhy vtákov a rastlín, ktoré sú charakteristické pre túto oblasť. Medzi zaujímavé pozorovania patrilo zaznamenanie konárov ohryzených bobrom, prítomnosti labutím, Trasochvosta bieleho, Penice čiernohlavej a kačky divé. Tieto prírodné skvosty nám priblížili bohatstvo biodiverzity našej prírodnej krajiny a ukázali nám dôležitosť ochrany vody a tým aj ochrany týchto vzácnych druhov. Stretnutie so žiakmi z Korzennej, ktorí nám poskytli podrobné informácie o histórii miesta a jeho spojení so Slovenskom, bolo pre nás skutočným obohatením. 

            Po spoločnom obede v škole bola naša dnešná posledná zastávka návšteva mestského bazéna, kde sme sa okrem relaxu tiež dozvedeli o dôležitosti čistej vody a bezpečnostných opatreniach pri vode a jej úlohe vo verejnom zdraví. 

            Táto výprava nebola len o získavaní nových poznatkov, ale predovšetkým o budovaní priateľstiev a spoločného objavovania tajov vody. Tešíme sa na ďalšie takéto vzdelávacie dobrodružstvá a sme vďační, že sme súčasťou medzinárodnej komunity, ktorá si kladie za cieľ vzdelávať a inšpirovať. 

            PaedDr. Bibiána Mačáková, Ing. Ingrid Meščanová

            Škola dobrých nápadov

        • Erasmus+ "Výprava do vodného sveta"
          • Erasmus+ "Výprava do vodného sveta"

          • Druhý deň našej projektovej výpravy ERASMUS+ "Výprava do vodného sveta" s našimi partnemi z Poľska bol plný zaujímavých aktivít, ktoré nám pomohli lepšie porozumieť dôležitosti vody vo svete okolo nás. 

            Začali sme exkurziou k rezervoáru vody v Starom Sączi kde sme mali príležitosť vidieť procesy, ako sa voda čistí a distribuuje pre domácnosti a komunity.  Sledovali sme, ako sa surová voda z prírodných zdrojov zbiera a prečisťuje, aby bola bezpečná na pitie. Bolo fascinujúce vidieť rôzne filtračné procesy a technológie, ktoré sa používajú na odstránenie nečistôt a baktérií z vody. Počas exkurzie sme mali príležitosť vidieť aj veľké nádrže, kde je uskladnená čistá pitná voda, pripravená na distribúciu do domácností. Tento pohľad nám poskytol lepšie pochopenie toho, aký dôležitý je tento krok v celom procese a ako sa staráme o bezpečnosť a kvalitu vody, ktorú pijeme. 

            Okrem toho sme sa dozvedeli aj o dôležitosti udržateľného využívania vodných zdrojov a ochrany prírodného prostredia. Boli sme oboznámení s tým, ako môžeme každý prispieť k zachovaniu čistoty vôd a udržateľnému hospodáreniu s nimi. 

            Po príchode do školy naši žiaci zrealizovali workshop, zameraný na inteligentné zavlažovanie pomocou Micro:bitov a vodných čerpadiel. Žiaci mali možnosť prakticky experimentovať a spoznať nové technológie, ktoré môžu prispieť k efektívnejšiemu využívaniu vody v poľnohospodárstve a záhradkárstve. 

            Po spoločnom obede v škole sme pokračovali exkurziou čističky odpadových vôd vo Wojnaroch, ktorá bola pohľadom do zložitého, ale fascinujúceho procesu čistenia vody, ktorý je nevyhnutný pre ochranu životného prostredia a ľudskej zdravotnej bezpečnosti. Po príchode sme boli privítaní odborníkom, ktorý nám poskytol podrobné informácie o tom, ako funguje táto moderná čistička odpadových vôd a aké technológie sa v nej používajú. 

            Jedným z najzaujímavejších aspektov návštevy bolo sledovanie procesov, ako sa surová odpadová voda postupne transformuje do čistej vody, ktorá je bezpečná na vypustenie do životného prostredia. Sledovali sme rôzne fázy čistenia, ako napríklad mechanické čistenie, biologickú filtráciu a chemickú úpravu, pričom sme mali príležitosť vidieť v praxi, ako tieto procesy fungujú. Okrem toho sme mohli vidieť aj rôzne technologické zariadenia, ktoré sa používajú na čistenie odpadových vôd, ako sú filtračné systémy, sedimentačné nádrže a čerpacie stanice. Tieto zariadenia boli dôkladne vysvetlené, aby sme lepšie porozumeli ich účelu a fungovaniu. 

            Počas návštevy sme sa dozvedeli o dôležitosti čistenia odpadových vôd pre ochranu vodných zdrojov a životného prostredia. Diskutovali sme o rôznych environmentálnych a zdravotných významoch tohto procesu a ako pomáha znižovať znečistenie vôd a zachovávať ekologickú rovnováhu. 

            Celkový zážitok z návštevy rezervoáru a čističky vody bol neuveriteľne poučný a inšpirujúci. Boli sme svedkami dôležitého procesu, ktorý sa podieľa na našom každodennom živote, a odniesli sme si z neho cenné poznatky o dôležitosti vody pre naše spoločenstvo a životné prostredie. 

            Naša partnerská škola pre nás ešte pripravila zaujímavý a poučný  projekt s názvom "Včielka", kde sme spoznávali dôležitosť včiel  pre životné prostredie ako aj dôležitosť vody pre životné podmienky včiel. V rámci tejto aktivity sme sa zameriavali na pozorovanie a skúmanie včiel v ich prirodzenom prostredí, ako aj na diskusie o tom, ako môžeme prispieť k ochrane iel a vody. 

            Celý deň bol nielen vzdelávací, ale aj veľmi zábavný. Tešíme sa na ďalšie dni nášho projektu a na ďalšie dobrodružstvá, ktoré nás čakajú s našimi skvelými poľskými partnermi. Sme hrdí, že môžeme byť súčasťou tejto medzinárodnej výpravy, ktorá nás učí a inšpiruje každým dňom. 

            PaedDr. Bibiána Mačáková, Ing. Ingrid Meščanová

            Škola skvelých nápadov

        • Erasmus+ "Výprava do vodného sveta"
          • Erasmus+ "Výprava do vodného sveta"

          • Náš prvý deň s našimi poľskými partnermi bol plný vzdelávania, zábavy a interaktívnych aktivít, ktoré nám otvorili dvere do fascinujúceho sveta vody. Každá aktivita bola starostlivo navrhnutá a zameraná na dosiahnutie konkrétnych vzdelávacích výstupov, aby sme dosiahli čo najväčší úžitok z nášho spoločného projektu ERASMUS+ "Výprava do vodného sveta". 

            Aktivita 1: "Prezentácia a videodokumentácia nášho projektu: Zdieľanie našich skúseností a úspechov" . Naši žiaci zaujali úlohu prezentátorov a vytvorili interaktívnu prezentáciu, počas ktorej umožnili svojim poľským spolužiakom aktívne sa zapájať  do diskusie a odpovedali na otázky týkajúce sa projektu, samozrejme v anglickom jazyku. S použitím vizuálnych pomôcok a demonštrácií sa partneri oboznámili s cieľmi a úspechmi nášho projektu. Táto aktivita posilnila nielen komunikačné a prezentačné zručnosti, ale aj schopnosť kritického myslenia a tvorby médií u našich žiakov. 

            Aktivita 2: Aktivity na “prelomenie ľadu” (Predstavenie piesní na tému voda v ich vlastnom jazyku a vytvorenie slovníka základných slov projektu (ANJ-PL-SK). Táto kreatívna aktivita nás zblížila prostredníctvom hudby a jazyka. Naši žiaci sa predviedli s piesňami v ich materinskom jazyku, čo podporilo kultúrnu osvetu a jazykovú kompetenciu. Diskusie počas vytvárania slovníka prispeli k interakcii a vzájomnej výmene názorov a povzbudili ich sebadôveru. 

            Aktivita 3: Kreatívny workshop o vodných bioindikátoroch. Praktický workshop umožnil našim žiakom spoločne pracovať na tvorbe plagátov o vodných bioindikátoroch v anglickom a poľskom jazyku. Využitie technológie a spolupráca v skupinách podporili nielen pochopenie vodných ekosystémov, ale aj rozvoj technologických a sociálnych zručností. Diskusia a reflexia nám umožnili zdieľať naše poznatky a dojmy, čo posilnilo náš vzťah k téme a k našim partnerom. 

            Aktivita 4: Terénny prieskum vodného biotopu v blízkosti školy. Terénny výskum nám poskytol možnosť preskúmať a analyzovať vodné prostredie priamo v okolí školy. Použitie GPS a mobilnej aplikácie na identifikáciu rastlín podporilo nielen poznanie vodných biotopov, ale aj rozvoj geografických, jazykových a technologických zručností. Spolupráca a tímová práca s partnermi nám umožnili zdieľať naše poznatky a posilnili naše environmentálne povedomie. 

            Celý tento deň bol plný objavov, učenia a vzájomnej výmeny skúseností, čo nám ešte viac priblížilo význam vody vo svete okolo nás. Tešíme sa na ďalšie dni nášho projektu a na ďalšie vzrušujúce dobrodružstvá s našimi skvelými poľskými partnermi. Spolu tvoríme silnú medzinárodnú komunitu, ktorá sa zároveň učí a rastie. 

            PaedDr. Bibiána Mačáková, Ing. Ingrid Meščanová

            Škola dobrých nápadov

          • Veľký úspech našich žiakov na okresnom kole matematickej olympiády

          • V stredu 3. apríla sa v Bardejove uskutočnilo okresné kolo matematickej olympiády a žiaci zo ZŠ Raslavice patrili k najlepším riešiteľom. Úspešnými riešiteľmi sa stali až traja žiaci našej školy. Najväčší úspech dosiahla Miriam Novotná zo 7. B, ktorá sa umiestnila na 1. mieste. Jej spolužiak Eduard Čech – Špirek sa umiestnil na 5.-9. mieste. K úspešným riešiteľom sa zaradil aj Tobias Pillár zo 6. A, ktorý obsadil výborné 4. miesto. Boris Droblienka z 8. A sa  umiestnil na veľmi peknom 5.-7. mieste a Tamara Kmecová z 5. A sa umiestnila na 7.-9. mieste. Ďakujeme uvedeným žiakom za vzornú reprezentáciu školy a k dosiahnutým výsledkom im srdečne blahoželáme.

                                                                            Mgr. Igor Karol, vedúci PK Mat. a Inf.

            Škola dobrých nápadov

          • Exkurzia z biológie

          • Dňa 27.3. sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili tematickej exkurzie z biológie. Navštívili Šarišské múzeum v Bardejove - Prírodovednú expozíciu. Expozícia predstavuje charakteristických zástupcov flóry, ale najmä fauny severovýchodného Slovenska (Čergov, Ondavská vrchovina, Pieniny, Busov, Ľubovnianska vrchovina). Živočíchy a rastliny sú tu vystavené v zjednodušene znázornenom prírodnom prostredí, podobne, ako žijú vo voľnej prírode. Vyše 1700 exponátov z našej prírody dopĺňa stála výstava svetovej exotickej fauny, ktorá je delená podľa jednotlivých zoogeografických oblastí (zastúpená je celá Európa, sev. časť Ázie, sev. Afrika, Amerika, Čína, Kuba). 

            Ing. Stanislava Vavreková

            Škola dobrých nápadov