• Náš projekt do súťaže ENTER Programiáda

          • Tento školský rok sa naši žiaci Patrik Kamidra(6.A), Richard Ščešňak(7.A), Adam Chovanec(7.A), Martin Fabián Daňko(7.A) , Tobias Hudaček(7.A) zapojili po prvý krát do súťaže ENTER Programiáda.

            Veľmi ma teší a hlboko si vážim prácu, ktorú naši žiaci odviedli v rámci tohto projektu. Je vždy skvelé vidieť, keď sa žiaci snažia rozvíjať svoje zručnosti a záujmy mimo bežného vyučovania a vzdelávania.

            Chcem osobitne oceniť prácu Patrika Kamidru (6.A), ktorý zohral kľúčovú úlohu v tomto projekte ako hlavný programátor. Jeho schopnosti a tvorivosť boli pre tento projekt kľúčové a jeho vedenie tímu bolo vynikajúce.

            Dúfam, že naši žiakom táto skúsenosť pomôže rozvíjať ich tvorivosť a viesť ich k budúcim úspechom." 

            Ing. Ingrid Mečanová (Poradca tímu)

             

            Náš projekt, ktorý sme odoslali do súťaže je HMYZÍ HOTEL, ktorý sme vybavili rôznymi senzormi a komponentami. Našim cieľom bolo vytvoriť interaktívne a funkčné riešenie, ktoré by bolo užitočné pre ochranu a podporu hmyzu v našom okolí v ktorom by sme prezentovali možnosti využitia hardvérového riešenia problematiky. 

            Sústredili sme sa na možnosti využitia jednotlivých senzorov a komponentov v domčeku. Snažili sme sa vytvoriť čo najviac funkcií a akcií, ktoré by pomohli monitorovať a optimalizovať prostredie pre hmyz. 

            Práca na projekte bola veľmi zábavná, zaujímavá a užitočná. V tíme sme sa naučili veľa nových vecí o programovaní, senzoroch a hardvérových riešeniach. Tvorba projektu nás naučila spolupracovať, plánovať a riešiť problémy v tíme.  

            Náš výsledný projekt hodnotíme ako úspešný  a funkčný. Senzory a komponenty sme úspešne zapojili a vytvorili sme rôzne akcie a funkcie, ktoré sme chceli. Do budúcna chceme rozšíriť náš projekt ešte o wifi modul a získané dáta, ktoré sa budú zaznamenávať na cloude, budeme môcť spracovávať aj v rámci rôznych predmetov (biológia, matematika...). Hmyzí domček sme testovali  a inštalovali v klimatickej záhrade v priestoroch našej školy a sledovali jeho funkčnosť a správanie senzorov. 

            Realizácia projektu ako aj získanie finančnej podpory z grantu Nadačného fondu Telekomu, pre zakúpenie potrebného hardvéru, bola pre nás veľkým zážitkom a je pre nám potešením, že môžeme zdieľať náš projekt s ostatnými. Pozrite si naše krátke video :-).   

            https://enter.study/navod/hmyzi-hotel/

                                                                                                                                            Tím Pečené Raky

             

            Škola dobrých nápadov

          • Máj, máj, máj zelený...

          • S príchodom mája, mesiaca lásky, prichádza k nám aj dávny zvyk stavania májov, ktoré sú symbolom príchodu jari, znovu sa obnovujúcej prírody a lásky.
             

            Takmer u všetkých národov bolo zvykom nosiť máje na začiatku jari alebo leta v slávnostnom sprievode po dedine za spevu starodávnych obradných piesní ospevujúcich tvorivú silu prírody a pri tanci prejavujúcom radosť z víťazstva jari nad zimou.

            Často sa máje rozlične ozdobovali, najmä pestrými stužkami, farebnými papiermi a podobne.

            Aj žiaci našej školy, pod vedením Mgr. Aleny Koščovej, nám pripomenuli tento krásny, tradičný zvyk a prezentovali svoje umelecké a tímové zručnosti pri výzdobe stromu farebnými stužkami, ktorý sa teraz stal významným prvkom našej školskej záhrady. Pod takto krásne ozdobený strom, sme dnes inštalovali aj náš projektový "Hmyzí hotel", ktorý je doplnený o senzory na snímanie, osvetlenia, hluku, tepla, vlhkosti. Aby sa obyvateľom nášho hotela príjemne bývalo, kvetinovú záhradku bude automaticky zavlažovať čerpadlo so senzorom vlhkosti. 

            Sme radi, ak sme aj vám pripomenuli tento krásny a tradičný zvyk, ktorý sa datuje už od 16. storočia, pretože naše zvyky nás učia ceniť si jednoduché veci, ktoré sú dôležité pre naše spoločenstvo a kultúru. 

            Škola dobrých nápadov

        • Exkurzia v elektrárni na biomasu
          • Exkurzia v elektrárni na biomasu

          • Žiaci 7. ročníka sa 20. 4 a 21. 4. 2023 zúčastnili poučnej exkurzie v elektrárni na biomasu v Bardejove. Primárnymn cieľom elektrárne je výroba ekologickej energie spaľovaním drevnej štiepky. Vzniknuté teplo sa využíva na zásobovanie bardejovských domácnosti teplom. Spoločnosť garantuje odberateľom tepla cenu, ktorá je o 10% nižšia ako cena tepla produkovaná spaľovaním zemného pynu. Použité rakúske technológie umožňujú kombinovanú, vysoko účinnú výrobu elektrickej a tepelnej energie na báze obnoviteľného zdroja. Ročne elektráreň vyrobí 65000 MWh elektrickej energie a dodá až 250 000 GJ tepla.

            Mgr. Igor Karol

            Škola dobrých nápadov

        • Ďakovný pozdrav
          • Ďakovný pozdrav

          • 20. apríl 2023 sa na celom Slovensku, aj na našej škole niesol v duchu DŇA NARCISOV.

            V priestoroch školy sme urobili finančnú zbierku, ktorá bola organizovaná Ligou proti rakovine. Zakúpením a pripnutím žltého narcisu na odev sme podporili myšlienku spolupatričnosti s chorými ľuďmi. Narcis ako jeden z prvých kvietkov jari oznamuje príchod tohto obdobia, prebúdzania prírody a života. Tak sa stal i symbolom nádeje, že aj náročný boj s touto zákernou chorobou môže mať šťastný koniec. Vo finančnej zbierke počas Dňa narcisov desiati žiaci našej školy vyzbierali v Raslaviciach sumu 882,45 € a dvojica žiakov vo Vaniškovciach 149,15 €. Peniaze sme odovzdali Lige proti rakovine. Všetci, ktorí sme sa do zbierky zapojili, sme ukázali, že máme srdce na správnom mieste. Teší nás, že sme opäť prispeli na dobrú vec. Všetkým patrí úprimná VĎAKA.

            Škola dobrých nápadov

            zsraslavice.edupage.org

          • ENTER Programiáda

          • Naši žiaci sú aktívni a v týchto dňoch pracujú a ukončujú svoj projekt, ktorý prihlásia do ENTER Pytagoriády. Žiaci musia vypracovať konkrétny projekt s detailným návodom a videom prezentácie projektu. Projekt vypracovávajú žiaci samostatne bez pomoci Učiteľa informatiky. Učiteľ informatiky zastáva v tíme len rolu poradcu.

            Teší nás, že naši žiaci vedia pracovať v tíme a aj takto spoločne, zábavne a inovatívne vedia vytvoriť zaujímavé projekty.

            Ing. Ingrid Meščanová

            Škola dobrých nápadov

             

          • Škola v prírode

          • Podporujeme všetky atraktívne a efektívne formy vyučovania. Bokom neostáva ani Škola v prírode. Štvrtáci plní odhodlania a v kútiku duše snáď aj s troškou obáv, 24. 4. 2023 vyrazili do Ždiaru. Pre mnohých to je prvé odlúčenie od rodičov a pre všetkých aj prvé zážitkové učenie, utužovanie kolektívu a zbieranie skúseností mimo domova v takomto rozsahu.

            Škola dobrých nápadov

          • Deň Zeme

          • Deň Zeme nám beží báječne. Okrem aktivít v triedach a následne pri zbere odpadu v okolí školy, sme opätovne vsadili na správnu kartu a nechali školu otvorenú zmysluplným aktivitám. Raslavice sú známe svojim vzťahom ku folklóru a tradíciám. Neváhali sme ani sekundu a otvorili sme sa o.z. Haluzka, ktoré nám pripravili prezentáciu spojenú s tvorivými dielňami. Učili sme sa tkať koberce, gobelíny a zhotovovali remeselné výrobky.

            Škola dobrých nápadov

          • 20. APRÍLA SI MÔŽETE PRIPNÚŤ NARCIS

          •  "Život občas "bodne", obráti sa naruby a to vo veľa prípadoch oznámenia onkologickej diagnózy. Ďakujeme všetkým, ktorí sa na život z inej strany dokážu pozrieť a byť solidárni v podobe pripnutia narcisu a prispenia do zbierky Deň narcisov.-" (Deň narcisov (dennarcisov.sk))

            Dobrovoľníci z našej školy (žiaci 9. ročníka), ktorých môžete stretnúť v Raslaviciach: R. Záleha- Kačmár, A. Homulková, M. Homulková, N. Michaleková, F. Tarnovská, B. Sraliková, E. Rakošová, J. Sabo, K. Imrichová, S. B. Bebčáková, S. Petnuchová, Viktória Kmecová.

            ĎAKUJEME, ŽE VIDÍTE ŽIVOT AJ Z INEJ STRANY

             

            Koordinátorka Ing. Stanislava Vavreková

            Škola dobrých nápadov

        • Výsledky okresného kola PYTAGORIÁDY
          • Výsledky okresného kola PYTAGORIÁDY

          • Na okresné kolo Pytagoriády postúpili z našej školy 10 žiaci.

            Úspešnými riešiteľmi sa stali:

            Daniel Kopčík 3. B - 13. miesto v kategórii P3

            Dávid Droblienka 4. A - 4. miesto v kategórii P4

            Tamara Kmecová 4. A - 13. miesto v kategórii P4

            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme!

            Mgr. Igor Karol

             

          • ŠJ

          •  *Navratka_od_rodica_na_poskytnutie_dotacie

            Informácie pre všetkých ohľadom dotácie na stravu od mája 2023

            • Povinnosťou všetkých, ktorí majú záujem o stravu je vyplnená návratka *
            • Tí, ktorí záujem nemajú sú povinní tiež vypísať tlačivo s podčiarknutím NEŽIADAM - je to Vaša povinnosť
            • Účinnosť dotácie je od 2.5.2023 do 30.8.2023
            • Platba jednorazovej zábezpeky 20 € je priamo na účet do 10. dňa v mesiaci Máj                                 č.ú: SK26 5600 0000 0036 3210 7002. Do poznámky uviesť potrebné údaje( priezvisko, trieda) v prípade viacerých súrodencov stačí jedna platba x 20 € /osoba. VS: 20222023.
            • Deťom s preplatkami  nemusíte uhrádzať zábezpeku. Prosím overte si výšku preplatkov telefonicky u vedúcej Šj začiatkom mája. 0917 955 932
            • Dieťa, má nárok na ,,obed za dotáciu,, len ak sa zúčastní vyučovania a obed skonzumuje v ŠJ, odber do obedára –neprípustné !!!! Výdaj stravy v ŠJ denne od 11.30-13.10 hod.
            • Iba v 1. deň choroby je dovolený odber do vlastného, čistého a označeného obedára s povinnosťou vyhlasovania na ďalšie dni. Tento obed  bude hradený zo zábezpeky, nakoľko dieťa nesplnilo podmienku účasti na vyučovaní. Povinnosťou zákonného rodiča je vyhlasovať dieťa vopred zo stravy (v prípade návštevy lekára, výlet, exkurzia, súťaže) v pracovné dni do 14.00 hod. V prípade nevyhlasovania, za každý obed podľa stupňa bude odrátaná suma zo zábezpeky.
            • ( 1. stupeň 1,30 €, 2. stupeň 1,50 €)
            • Prosíme o dôslednosť a zodpovedný prístup
            • Prosíme rodičov, aby v súvislosti so stravovaním v školskej jedálni viedli svoje deti k zodpovednému správaniu sa voči pripravovanému jedlu, ako aj voči vynaloženej ľudskej práci. ....nič nie je zadarmo......
            • Ďakujem za pochopenie a teším sa na spoluprácu.

             

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Deň narcisov je dňom boja proti rakovine.Tento deň sa nesie v žltej farbe umelých a živých narcisov na podporu všetkých, ktorí čelia zákernej rakovine. Pripnutím narcisu vyjadríte spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom. Finančná zbierka sa na našej škole uskutoční dňa 20.4.2023 , t.j. vo štvrtok.

            Ďakujeme všetkým, ktorí ste ochotní finančne prispieť do tejto zbierky.

            Ing. Vavreková

             

            Škola dobrých nápadov

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA ZÁKLADNEJ ŠKOLY

          • Veľký deň nielen pre budúcich prváčikov a ich rodičov, ale aj pre celú našu školu je tu. A nebude iba jeden, ale hneď dva. Slávnostný zápis, ktorý pre nás všetkých znamená veľmi veľa, je u nás 13. a 14. apríla. Prvé krôčiky budúcich prváčikov predznamenajú ich smerovanie na ďalšie roky. Sme presvedčení, že si vybrali dobre.

            VITAJTE!

            Škola dobrých nápadov

          • Naši FINALISTI– Čitateľský oriešok 9

          • POZOR!!!! Učitelia, rodičia, starí rodičia, žiaci, tety a strýkovia, ale aj susedia, kamaráti a všetci známi!!!!

            Odteraz až do 15. mája 2023 do 12.00 hodiny môžete hlasovať za originálnu kresbu v rámci celoslovenskej súťaže Čitateľský oriešok 9. Z neuveriteľného množstva kresieb do finále postúpili aj naši žiaci Nicole Novotná(2.A), Marko Hudaček(2.A), Antónia Prusáková(3.A) Michaela Rodaničová(3.A) Aneta Raticová(4.C) Postúpili tie práce, v ktorých sa žiakom najoriginálnejšie podarilo prepojiť dva prečítané texty. Zahlasujte za našich žiakov! Kliknite na odkaz  a dajte lajk k obrázkom.

             

            Škola dobrých nápadov

          • Konzultačné ZRŠ

          • Pozývame všetkých rodičov na konzultačné rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční v pondelok 17. 4. 2023 od 15.00 do 18:00 hod. Tešíme sa na Vašu hojnú účasť!

            Vedenie školy

          • Deň nových kamarátov II

          • Určite nie podľa poradia, iba na časovej osi nás po kamrátoch z Brna navštívili aj naši budúci kamaráti a spolužiaci z MŠ Vaniškovce. Tí samozrejme prišli osobne a veľmi sa im páčilo. Pozreli si priestory školy, riaditeľňou počnúc, pokračujúc jedálňou,  až po triedy v prvých a druhých ročníkoch. Budúci školáci sa predstavili svojimi vedomosťami v oblasti počítania a písania, no a ich starší budúci spolužiaci im ukázali čo to z čítania, hudobnej výchovy i počítania. Predškoláci s úsmevom a hrdosťou objaviteľov jednohlasne konštatovali, že od septembra chcú a budú novými posilami v našej škole. Ste srdečne vítaní!!!

             

            Škola dobrých nápadov 

        • Deň nových kamarátov
          • Deň nových kamarátov

          • Dnešok sa zapíše do histórie našej školy zlatými písmenami. po prvý krát sme sa aktívne zapojili do programu Erasmus+ ako partnerská škola ZŠ Merhautova Brno. Prvý, zatiaľ virtuálny kontakt s novými kamarátmi, absolvovali decká práve dnes prostredníctvom video chatu. Chystáme sa totiž privítať hostí z Brna na pôde našej školy. Navštívia nás v dvoch "turnusoch" od 18.4.2023 do 28.4.2023 a skupiny budú podelené podľa veku. Čaká na nás bohatý spoločný program a získavanie nových skúsenstí kamrátstiev.

            Škola dobrých nápadov