• Naši FINALISTI– Čitateľský oriešok 9

          • POZOR!!!! Učitelia, rodičia, starí rodičia, žiaci, tety a strýkovia, ale aj susedia, kamaráti a všetci známi!!!!

            Odteraz až do 15. mája 2023 do 12.00 hodiny môžete hlasovať za originálnu kresbu v rámci celoslovenskej súťaže Čitateľský oriešok 9. Z neuveriteľného množstva kresieb do finále postúpili aj naši žiaci Nicole Novotná(2.A), Marko Hudaček(2.A), Antónia Prusáková(3.A) Michaela Rodaničová(3.A) Aneta Raticová(4.C) Postúpili tie práce, v ktorých sa žiakom najoriginálnejšie podarilo prepojiť dva prečítané texty. Zahlasujte za našich žiakov! Kliknite na odkaz  a dajte lajk k obrázkom.

             

            Škola dobrých nápadov

          • Konzultačné ZRŠ

          • Pozývame všetkých rodičov na konzultačné rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční v pondelok 17. 4. 2023 od 15.00 do 18:00 hod. Tešíme sa na Vašu hojnú účasť!

            Vedenie školy

          • Deň nových kamarátov II

          • Určite nie podľa poradia, iba na časovej osi nás po kamrátoch z Brna navštívili aj naši budúci kamaráti a spolužiaci z MŠ Vaniškovce. Tí samozrejme prišli osobne a veľmi sa im páčilo. Pozreli si priestory školy, riaditeľňou počnúc, pokračujúc jedálňou,  až po triedy v prvých a druhých ročníkoch. Budúci školáci sa predstavili svojimi vedomosťami v oblasti počítania a písania, no a ich starší budúci spolužiaci im ukázali čo to z čítania, hudobnej výchovy i počítania. Predškoláci s úsmevom a hrdosťou objaviteľov jednohlasne konštatovali, že od septembra chcú a budú novými posilami v našej škole. Ste srdečne vítaní!!!

             

            Škola dobrých nápadov 

        • Deň nových kamarátov
          • Deň nových kamarátov

          • Dnešok sa zapíše do histórie našej školy zlatými písmenami. po prvý krát sme sa aktívne zapojili do programu Erasmus+ ako partnerská škola ZŠ Merhautova Brno. Prvý, zatiaľ virtuálny kontakt s novými kamarátmi, absolvovali decká práve dnes prostredníctvom video chatu. Chystáme sa totiž privítať hostí z Brna na pôde našej školy. Navštívia nás v dvoch "turnusoch" od 18.4.2023 do 28.4.2023 a skupiny budú podelené podľa veku. Čaká na nás bohatý spoločný program a získavanie nových skúsenstí kamrátstiev.

            Škola dobrých nápadov 

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Počas PN nášho kolegu hľadáme na zastupovanie od 13.4.2023 do 31.5.2023 učiteľa s aprobáciou GEOGRAFIA. Záujemcovia hláste sa na tel.čísle: 0919 934 818.

          • Dôležitý oznam

          • ŠJ a zmena č.ú. na posielanie zábezpeky

             Pripomíname zákonným zástupcom detí, ktorí majú záujem o dotáciu na stravu od 1.5.2023, aby do 14.4.2023 do 14.00 hod. priniesli už vytlačenú, vyplnenú a podpísanú návratku *. Týka sa to všetkých detí ZŠ, aj tých ktorí už na obed chodia. V prípade nesplnenia povinnosti, Vaše dieťa nebude zaradené do zoznamu žiadateľov o dotáciu. Obedy bude naďalej uhrádzať rodič tak ako doteraz.

            Platiť 20 € zábezpeku až v máji od kedy je uznaná dotácia na stravu.

            !!!!  POZOR ZMENA č.ú. :SK26 5600 0000 0036 3210 7002 !!!! stravovací, nie na ten, ktorý bol uvedený.

            Tí, ktorí majú preplatky nieje potrebné zasielať opakovane zálohovú platbu. Overte si ich telefonicky ku koncu apríla.

            Ďakujem za pochopenie a zodpovedný prístup. S pozdravom ved.ŠJ  0917 955 932

            Navratka_od_rodica_na_poskytnutie_dotacie.docx

          • Škola dobrých nápadov = žiaci s dobrými nápadmi

          • Každého učiteľa poteší, ak žiaci prídu s dobrým nápadom, ktorí chcú sami zrealizovať a zapojiť sa tak do celoslovenskej súťaže ENTER Programiáda, v ktorej žiaci  NAPROGRAMUJÚ S MICRO:BITOM SVOJ VLASTNÝ PROJEKT.

            Aby mohli tento svoj projekt vytvoriť, potrebujú naši žiaci samozrejme rôzne komponenty a ďalšie príslušenstvo k microbitom.

            Rozhodli sme sa preto požiadať  o grant z výzvy Nadačného fondu Slovak Telekom. Spoločne so žiakmi P. Kamidrom (6.A),  A.Chovancom (7.A),  F.M.Daňkom (7.A) sme ich predstavy o ich vlastnom projekte a ďalšom možnom využití microbitov a ich komponentov spracovali do projektu, ktorý sme minulý týždeň podali.

            Tešíme sa, že náš podaný projekt bol úspešný a môžeme tak aj vďaka našim aktívnym žiakom nakúpiť ďalšiu techniku v hodnote 1000€, ktorú využijú všetci žiaci našej školy.

            Našim žiakom, ktorí teraz pracujú na súťažnom projekte, prajeme aby sa im pri vytváraní funkčného prototypového riešenia čo najlepšie darilo a aby sa zlepšili a predviedli  aj pri programovaní microbitov.

            CHALANI DRŽTE SA!  

             

            Ing. Ingrid Meščanová

            Školský digitálny koordinátor

            Škola dobrých nápadov

             

        • ENGLISH STAR
          • ENGLISH STAR

          • Dňa 27.04.2023 sa uskutoční medzinárodná súťaž v anglickom jazyku ENGLISH STAR. Táto súťaž je určená pre žiakov základných škôl.  

            Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Súťaž umožní žiakom zábavnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie, prispievať k vyhľadávaniu talentovaných žiakov, poskytovať učiteľom anglického jazyka materiály využiteľné na zatraktívnenie a skvalitnenie vzdelávania.

            Súťaž  bude prebiehať  v 5-tich kategóriách: 5.-9. ročník.

            Žiaci budú počas 45 minút riešiť jednotlivé súťažné úlohy.

            Výsledky súťaže budú zverejnené  na internetovej stránke www.englishstar.sk, najneskôr 20.6.2023. Zároveň budú distribuované diplomy pre všetkých súťažiacich a ceny pre najúspešnejších z nich.

            Vedúca PK CUJ PaedDr.Bibiána Mačáková

            Škola dobrých nápadov

          • Noc s Andersenom

          • To, že čítanie je veľké dobrodružstvo, sme si zažili na vlastnej koži. V škole sme strávili Noc s Andersenom. Je to medzinárodné podujatie na podporu čítania, ktoré sa organizuje pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. S radosťou sme vítali deti, ktoré horeli nedočkavosťou po nových zážitkoch. Noc sa začala v školskej knižnici, kde naše pozvanie prijala „domáca“ spisovateľka Dušana Remetová. Deti zaujala rozprávaním o svojom vzťahu k čítaniu kníh a potešila ich aj vlastnými dielami. Nasledovali rôzne aktivity, ktoré deťom priblížili nielen Andersenove rozprávky. Nadšenie neutíchalo ani pri hľadaní pokladu s baterkami. Čo myslíte, boli úspešní? Naše nočné dobrodružstvo sme ukončili rozprávkou Malá morská víla. Ráno sme sa síce rozlúčili rozcvičkou s piesňou o Andersenovi, ale nelúčime sa však s knihou a čítaním.

            Mgr. Jaroslava Štefančinová

            Škola dobrých nápadov

          • 🌍SVETOVÝ DEŇ POVEDOMIA O AUTIZME🌍

          • 2. apríl je každoročne venovaný zvyšovaniu povedomia o autizme u verejnosti.

            Na slovenských základných školách sa vzdeláva v aktuálnom školskom roku 2022/2023 celkom 993 žiakov a žiačok s autizmom.Podporte tieto úžasné deti a zapojte sa. Stačí si pripnúť modrú stužku alebo obliecť modré tričko. Autisti nepatria do outu.

            Škola dobrých nápadov

          • Športové triedy

          • Chystáme pre vás talentové skúšky do športových tried! Vieme, že ste všetci super talentovaní, ale príďte nám to aj ukázať 27.4.2023 k nám do školy. Uzávierka prihlášok je 21.4.2023. Ak by ste si to predsa len ešte rozmysleli, po dohode s rodičmi nás po tomto termíne môžete navštíviť a dohodneme sa na ďalšom postupe. Podrobnejšie informácie sú v priloženom letáku. Za písomný súhlas sa považuje aj elektronická prihláška, ktorú si otvoríte v linku pod článkom.

          • Noc s Andersenom 2023

          • 18. ročník Noci s Andersenom na Slovensku sa uskutoční v piatok 31. marca 2023. Do tohto mimoriadne obľúbeného rozprávkového projektu sa zapojila aj naša škola. Pripravené sú zaujímavé aktivity a na dobrú noc dlhé čítanie z detských kníh.

            Škola dobrých nápadov

          • Zápis do 1. ročníka ZŠ pre školský rok 2023/2024

          • Pre zápis dieťaťa do 1. ročníka je potrebné:

            1. vyplniť elektronickú prihlášku na stránke školy od  27. marca 2023 do 11. apríla 2023. 
            2. zápis sa uskutoční formou osobného stretnutia v škole (Toplianska 144) za účasti dieťaťa 13. a 14. apríla 2023 od 14:00 hod. do 17:00 hod.

            Vypĺňaniu elektronickej prihlášky venujte náležitú pozornosť, píšte pravopisne správne, nakoľko údaje z nej sa načítavajú do školského informačného systému, sú dôležité pre tlač dokumentov a vytvorenie rodičovských kont na prístup do EduPage.

            Vytlačenú  a podpísanú elektronickú prihlášku a Pisomne_vyhlasenie_k_elektronickej_prihlaske.docx, podpíšu obidvaja rodičia a prinesú v deň zápisu do školy.

            Zapisujú sa deti, ktoré do 31. augusta 2023 dovŕšia 6 rokov.

            Na zápis do 1. ročníka musia znovu prísť aj tie deti, ktoré mali v minulom školskom roku odklad povinnej školskej dochádzky.

             

            Predčasné zaškolenie dieťaťa

            Školský zákon  umožňuje predčasné zaškolenie dieťaťa. Ide o dieťa, ktoré dovŕši 6 rokov v termíne od 1.9. do 31.12. príslušného kalendárneho roka. K tejto žiadosti treba priložiť doklad vyšetrenia školskej zrelosti psychológom a pediatrom.

             

            Pokračovanie v predprimárnom vzdelávaní

            (ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY)

            V prípade, že dieťa nespĺňa kritéria školskej zrelosti, tak školský zákon umožňuje požiadať materskú školu o POKRAČOVANIE plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole.

            K tejto žiadosti zákonný zástupca musí doložiť materskej škole aj:

            • písomný súhlas príslušného zariadenia poradenstva a prevencie
            • písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast
            • informovaný súhlas zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

            Ak zákonný zástupca uvažuje o tom, že jeho dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania je povinný o tejto skutočnosti informovať aj riaditeľa školy, do ktorej dieťa zapísal. Ak riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa, zákonný zástupca predloží príslušnej základnej škole fotokópiu rozhodnutia riaditeľa materskej školy o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.

            (Aj takéto dieťa musíte zapísať do školy.)

            Vedenie školy

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

          • V pondelok  (27. 3. 2023) sa na našej škole uskutoční  medzinárodná matematická súťaž Klokan.

            Prihlásilo sa 103 žiakov, 74 prvostupniarov a 29 žiakov z druhého stupňa. Prváci budú súťažiť v triedach, druhostupniari v PC miestnostiach a ostatní v školskej jedálni na druhej a tretej vyučovacej hodine. Je potrebné priniesť tmavomodré alebo čierne pero.

            Skúšobný test si môžete vyskúšať na www.matematickyklokan.sk

             

            Školská koordinátorka Mgr. Zdenka Lazúrová

            Škola dobrých nápadov

        • Aké je tvoje IQ?
          • Aké je tvoje IQ?

          • Stále skúšame niečo nové. Ani tentoraz to nebude inak. Sme zvedaví, kto sa podujme  zúčastniť sa na  tejto výzve.

            Dobrovoľné IQ testovanie žiakov na našej škole

            Milí rodičia,
            naša škola začala spolupracovať s organizáciou Mensa Slovensko. Mensa Slovensko je
            nezisková organizácia združujúca intelektovo nadaných ľudí s IQ nad 130 (približne 2%
            populácie). V rámci tejto spolupráce máme možnosť otestovať IQ žiakov našej školy, samozrejme na dobrovoľnej báze. Do spolupráce sme sa zapojili, aby sme mohli podchytiť a rozvíjať potenciál a nadanie našich žiakov. (Bude nás dosť na triedu pre nadané a talentované deti?) Uvedomujeme si, že aj táto špecifická skupina žiakov má špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby a my budeme radi, ak im budeme môcť
            pomáhať v ich napĺňaní.


            Škola dobrých nápadov


        • T9
          • T9

          • T9 je skratka ktorú si môže každý vysvetliť po svojom. Pre nás však má veľmi konkrétny význam. 

            Milí naši deviataci!

            Zajtra bude ten deň D, vlastne T. Všetkým vám držíme palce. A silno. A rovnako bez rozdielu. Ste jednoducho naši. Je to pre vás prvá veľká výzva a to väčší dôvod ju zdolať. Veríme vám a spolu to dokážeme!

             

            PaedDr. Jozef Muránsky

            riaditeľ školy

            Škola dobrých nápadov

          • TESTOVANIE 9 – 22. 3. 2023 (streda)

          • Testovanie deviatakov sa uskutoční dňa 22.3.2023.

             

            Nástup žiakov do tried: 7,45 h

             

            Testovanie sa uskutoční v pavilóne C na 2.poschodí.

            Oddychová miestnosť pre žiakov, ktorí skôr napíšu test, a  aj cez prestávky medzi MAT a SJL, je v učebni IX. B.

             

             

            Špecifikácia testu z matematiky:

            https://www2.nucem.sk/dl/5360/T9_2023_specifikacia%20testu_MAT.pdf

             

            Špecifikácia testu zo Slovenského jazyka a literatúry:

            https://www2.nucem.sk/dl/5359/T9_2023_specifikacia%20testov_VUJ.pdf

             

             

            HARMONOGRAM

             

            Matematika

             

            8:00 – 8:10 h (10 min) úvodné pokyny k testovaniu a rozdanie OH

            8:10 – 8:20 h (10 min) rozdanie testov a oboznámenie sa s testom

            8:20 – 9:50 h (90 min) administrácia testu

            9:50 – 9:55 h (5 min) zozbieranie testov, OH a pomocných papierov

            9:55 – 10:20 h (25 min) prestávka

             

             

            Slovenský jazyk a literatúra

             

            10:20 – 10:25 h (5 min) úvodné pokyny k testovaniu a rozdanie OH

            10:25– 10:35 h (10 min) rozdanie testov a oboznámenie sa s testom

            10:35 – 11:45 h (70 min) administrácia testu

            11:45 – 11:50 h (5 min) zozbieranie testov a OH

             

             

            Žiaci so ZZ zaradení do 1. skupiny obmedzenia

            Matematika

             

            8:00 – 8:10 h (10 min) úvodné pokyny k testovaniu a rozdanie OH

            8:10 – 8:20 h (10 min) rozdanie testov a oboznámenie sa s testom

            8:20 – 10:05 h (105 min) administrácia testu

            10:05 – 10:10 h (5 min) zozbieranie testov, OH a pomocných papierov

            10:10 – 10:35 h (25 min) prestávka

            Slovenský jazyk a literatúra

             

            10:35 – 10:40 h (5 min) úvodné pokyny k testovaniu a rozdanie OH

            10:40 – 10:50 h (10 min) rozdanie testov a oboznámenie sa s testom

            10:50 – 12:15 h (85 min) administrácia testu

            12:15 – 12:20 h (5 min) zozbieranie testov a OH

             

            Po napísaní testu zo SJL môže ísť žiak domov.

             

             

            Záver testovania

             

            11:50 – 12:50 h – komisionálne zabalenie spätnej zásielky podľa pokynov po skončení poslednej testovanej skupiny (1. skupiny ZZ).

             

             

            Vypracovala: Mgr. Anna Vrabľová, ZRŠ

            koordinátorka Testovania 9

             

          • Dotácia na stravu od 1.5.2023

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu. Prosím venujte tomu dostatočnú pozornosť a prečítajte si potrebné informácie určené pre vás.

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“),
            ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ[1] odobralo obed,
            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).Potrebné je k tomu doložiť potvrdenie od lekára, nie staršie ako 1 rok, napísať žiadosť, v ktorej uviesť meno, priezvisko, r.č. triedu, bydlisko, tel. kontakt a číslo účtu, na ktoré bude dotácia vyplácaná.

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu pre Vaše dieti, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na tlačive (návratka)*, ktorú je potrebné si vytlačiť a ktorú žiadame doručiť osobne zariadeniu školského stravovania ŠJ pri ZŠ Toplianska 144, a to najneskôr v termíne od 20.3.2023 do 14.04.2023(piatok) do 14.00 hod. stačí hodiť do krabice  na to určenej, cez zadný vchod. Návratku vypisujete aj prípade, že sa Vaše dieťa  v školskej jedálni stravuje aj nestravuje. Je to zároveň povinnosť požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov t.zn. všetci žiaci školy, aj tí ktorí o stravu nemajú záujem!!!!!! V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

            Ak sa dieťa nezúčastní vyučovania a obed nebude vyhlásený vopred do 14. hod. v pracovné dni, je potrebné si ho vyzdvihnúť do vlastného obedára a obed aj zaplatiť. Z tohto dôvodu je povinnosťou každého zákonného zástupcu, ktorého dieťaťa sa bude stravovať v ŠJ, zaplatiť jednorazovú zábezpeku vo výške 20 € na číslo účtu: SK 25 5600 0000 0036 3210 1006 a uviesť priezvisko meno a triedu dieťaťa/ detí. Tí, ktorí máte nastavený TP pre deti od mája si ho prosím zrušte !!!

            Obedy NIE SÚ ZADARMO

            Pozor, obedy nie sú zadarmo. Za každým vydaným obedom sa skrýva kus ľudskej práce a odhodlania pracovať často v nevyhovujúcich podmienkach, bez primeraného finančného, či morálneho ohodnotenia kuchárov a ostatných zamestnancov školských jedální. Zamestnanci jedálne v tomto prechodnom období, musia oprášiť svoje praktické skúsenosti s obedmi zadarmo z nedávnej minulosti, pripraviť sa na komplikovanú evidenciu prítomných detí a žiakov v škole, určiť podmienky prihlasovania a odhlasovania obedov a hlavne pripraviť sa na ďalšiu byrokratickú záťaž v podobe spracovania písomných žiadostí o poskytnutie dotácie, nových zápisných lístkov a iných ďalších evidencií.

            Prosíme rodičov, aby v súvislosti so stravovaním v školskej jedálni viedli svoje deti k zodpovednému správaniu sa voči pripravovanému jedlu, ako aj voči vynaloženej ľudskej práci. Ďakujem za pochopenie a spoluprácu.

            0917 955 932 t.č. ŠJ v pracovné dni od 7.00-14.45 hod.

            [1] Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

             *návratka 

            Navratka_od_rodica_na_poskytnutie_dotacie.docx